Monique Klosse

Oudleusen, Nieuwleusen, Dalfsen, Ommen

Dealen met de diagnose Parkinson, ongeacht welke leeftijd je ook hebt, ga er maar aan staan. Je kukelt van het een op het andere moment in een heel ander leven. Een leven waarin je jezelf centraal moet stellen en dan niet op een manier die je op voorhand uitgezocht zou hebben. Het gevoel dat je lichaam je in de steek laat is heel vervelend en niet te weten wanneer en hoe het nog meer laat afweten, is helemaal verdrietig.

Natuurlijk kun je gelukkig met medicatie al veel stabiliseren maar met bewegen in de vorm van het beoefenen van een sport nog net even iets meer. Beweeg je dan ook nog op een manier waar je blij van wordt en rust uit haalt dan heb je veel gewonnen. Mijn tante kreeg ruim acht jaar geleden de diagnose Parkinson en hoewel ze eerst absoluut geen medicatie wilde, moest ze er op een gegeven moment toch aan geloven. Gelukkig zag ze daarvan het positieve in en in samenwerking met een behandeling die gericht is op een holistische zienswijze, is haar leven behoorlijk verbeterd. Neemt niet weg dat de aandoening altijd aanwezig is.  Al bijna drie jaar zit ze bij mij op yoga. In het begin heel onzeker omdat haar been zijn eigen weg ging leiden tijdens de ontspanningsoefening maar nu gaat het heel goed voor wat betreft het zelfvertrouwen. Ook in de oefeningen gaat het goed. Niets hoeft en alles mag. Tijdens de lockdown heeft ze de lessen online gevolgd en dat was een fijne gewaarwording. Ze kon in haar eigen veilige ruimte ontdekken welke houdingen haalbaar waren, welke grenzen werden aangegeven door haar lichaam en waar ze nog overheen durfde te gaan met als resultaat dat ze een soort van vooruitgang boekte en zeker een stabilisatie. En nu in de les met een stoel ter ondersteuning zit ze helemaal zichzelf te zijn, een heerlijk aanblik kan ik je vertellen. Ik ben blij met haar lef, doorzettingsvermogen en haar open mind.

In april 2022 heb ik de specialisatie Yoga4Parkinson afgerond bij de gelijknamige school Yoga4Parkinson. Het meest bijzondere aan deze dag en ook het meest waardevolle vond ik de docenten. Er wordt gesproken en gedoceerd vanuit hun eigen ervaring en natuurlijk kunnen ze niet namens alle mensen spreken maar dit is zo belangrijk om als docent te weten wat er kan spelen, hoe bepaalde dingen over kunnen komen, goede dagen, slechte dagen en hoe het voelt. Wat je wel en niet moet doen en wat juist wel, kortom een enorm fijne en leerzame bijscholing.

Op dit moment heb ik al een aantal keren lessen mogen geven in een groep voor mensen met Parkinson. Het mooie is dat de bijscholing Stoelyoga en Yoga4Parkinson een supermooie combinatie blijkt te zijn. In een zo’n groep van ongeveer vijftien personen zie je al zoveel verschillen in het bewegen en het kunnen, daar is niet eens een vastomlijnde les voor te maken. In wezen benadruk je tijdens de les het proces om tot een beweging te komen. Het gaat niet om de houding zelf maar om de weg ernaartoe. Al kom je maar een halve centimeter verder of niks, ervaar je meer rust in je hoofd en in je lichaam en heb je plezier in het ontvangen en beoefenen van yoga, dan heb je al zoveel gewonnen. Dat is het meest belangrijke wat je kunt ervaren tijdens een les.

Door mijn ervaringen tijdens de yogalessen en met name de zwangerschapsyoga heb ik geleerd dat het aanpassen van een houding en vooral het voelen van wat er in je lichaam gebeurt, heel belangrijk is. Deze ervaring gaat als een rode draad door alle lessen heen, welke vorm van yoga ook wordt gegeven. Voelen, in je lichaam landen, ervaren, eerlijk zijn naar jezelf, een soort van aanvaarding, liefdevolle omarming wanneer iets niet meer gaat zoals je graag zou willen, dat alles probeer ik over te brengen naar al mijn cursisten. Zacht Zijn voor jezelf. Om vandaaruit (weer) aan zelfvertrouwen te winnen, in je kracht te gaan staan en om je eigen zon te stralen en mijn tante haar, en hopelijk nog heel veel meer mensen hun eigen ParkinZON te gaan stralen.

Op de volgende locaties zijn de lessen te volgen. Kom gerust een langs om het te ervaren.

SaamWelzijn in Dalfsen, Nieuwleusen en Oudleusen op donderdagochtend in Dalfsen in wijkcentrum De Trefkoele.

Yoga2All in Ommen op de woensdagochtend om 10:00 uur, Dwarsdijk 6 in Ommen.

Zacht Zijn in Nieuwleusen donderdagmiddag (tijdstip nader te bepalen) en online op de woensdagavond om 20:30 uur. De lessen van ‘Zacht Zijn’ vinden om de veertiendagen plaats.

De lessen worden altijd afgerond met een eindontspanning/meditatie om nog meer tot jezelf te komen.

In een persoonlijk gesprek kan ik je altijd van meer inhoudelijk informatie voorzien, de website zit namelijk nog ver in de pen. Mijn telefoonnummer is als volgt: 06-12274106. Een mailtje sturen kan ook naar het volgende e-mailadres: moniqueklosse1968@gmail.com. Op facebook, Instagram en LinkedIn ben ik te vinden onder Monique Klosse. Daar zou je een beetje een beeld van mij kunnen vormen mocht je dat fijn vinden.

Ik zie je graag.

Lieve groet,

 

Monique

Scroll naar boven