Over ons

Yoga4Parkinson

Yoga4Parkinson is naast een vorm van yoga ook een platform van yogadocenten die gespecialiseerd zijn in de ziekte van Parkinson. Deze yogadocenten hebben zich aangesloten bij dit platform en dragen gezamenlijk uit hoeveel profijt mensen met de ziekte van Parkinson kunnen hebben bij yoga beoefening. Docenten Yoga4Parkinson onderhouden hun kennis door jaarlijks een intervisie-, netwerk- of bijscholing bij te wonen die via het platform georganiseerd worden.

Een docent Yoga4Parkinson heeft voldoende bagage om op een creatieve wijze een veilige omgeving te kunnen creëren in yogalessen voor mensen met de ziekte van Parkinson. Klik hier voor een overzicht van de aangesloten yogadocenten.

Over de oprichtster
Zoals je ook op de pagina ‘Aangesloten yogastudio’s’ kunt lezen, ben ik – Marjan Overdiep – met yoga begonnen toen ik de ziekte van Parkinson bleek te hebben. Na een hectische periode in mijn leven, waarin ik veel te lang en veel te hard had doorgewerkt, hielp yoga me om weer bij mezelf te komen.

Sommige mensen kijken naar mij en verbazen zich over het feit dat ik de ziekte van Parkinson al sinds 2012 heb. Terecht, want je ziet nog weinig van mijn beperkingen en ik denk dat ik dat (mede) te danken heb aan yoga. Door yoga werd ik fysiek sterker, flexibeler en trilde ik minder. Mijn rechterarm doet ook weer mee (voorheen bleef deze gewoon naar beneden hangen). Maar daarnaast bracht yoga me minstens evenveel mentale kracht, iets wat je niet aan de buitenkant ziet, maar wat net zo belangrijk is. Ik kreeg door yoga weer vertrouwen in mezelf en in mijn lichaam. Yoga brengt me niet alleen balans in mijn houding maar ook in mijn geest. Ik ben me meer bewust van alles wat er speelt in mij, zowel fysiek als mentaal.

Omdat ik zelf heb ondervonden hoeveel yoga kan betekenen bij de ziekte van Parkinson, wil ik ook andere mensen hiermee laten kennismaken. Daarom heb ik Yoga4Parkinson opgericht; een initiatief waarbij de yogales speciaal is afgestemd op deze aandoening. Yoga4Parkinson is geen wetenschap, maar een zoektocht naar de optimale houdingen, die voor iedere persoon weer anders kunnen zijn.

Ik hoop mijn enthousiasme en mooie ervaringen met yoga via Yoga4Parkinson aan zoveel mogelijk mensen te kunnen doorgeven. Hiervoor reis ik het land door om workshops en/of korte demonstratie-lessen te geven. Heb je interesse hierin, neem dan contact met ons op: yoga@yoga4parkinson.nl

Stichting Maryoga
Yoga4Parkinson is een label van de Stichting Maryoga. De stichting heeft tot doel om bewegen te stimuleren bij mensen voor wie bewegen niet (meer) vanzelfsprekend is. Eén van de activiteiten is het verzorgen van yogalessen voor mensen met de ziekte van Parkinson.

Stichting Maryoga heeft de ANBI status

Voor meer informatie verwijs ik naar de website: www.maryoga.nl

Scroll naar top