Vijf misverstanden over de ziekte van Parkinson (en yoga)

Het is vandaag Wereld Parkinson Dag, een goede aanleiding om een paar misverstanden over deze aandoening uit de weg te ruimen.

Bewegen wordt lastiger, dus dat kun je beter niet te veel doen

Integendeel! Oké, het klopt dat bewegen lastiger wordt als je de ziekte van Parkinson hebt. Dit komt doordat de hersencellen die de stof dopamine produceren langzaam afsterven. Dopamine is een belangrijk boodschapperstofje, dat een rol speelt bij onder andere de aansturing van spieren. Als er minder van dat stofje aangemaakt wordt, worden (automatische) bewegingen minder vanzelfsprekend. Maar dat betekent niet dat je beter stil kunt blijven zitten. Juist door te blijven bewegen houd je je conditie op peil en je lijf zo soepel mogelijk. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat beweging kan helpen verdere achteruitgang te vertragen. Vind je fietsen, hardlopen of boksen te intensief? Denk dan eens aan yoga.

Iedereen met parkinson heeft dezelfde symptomen

Trillende ledematen of juist trage, schuifelende benen, overbeweeglijkheid of juist vastgevroren staan aan de grond, vergeetachtigheid, slaapproblemen, moeite met balans; de ziekte van Parkinson kan gepaard gaan met heel veel uiteenlopende symptomen. Ook ‘onzichtbare’ problemen, zoals vermoeidheid, incontinentie, obstipatie of angsten kunnen daarbij horen. Het ingewikkelde is dat dit per persoon kan verschillen. De één kan nauwelijks nog lopen, de ander loopt nog halve marathons. De één kan nog werken, de ander absoluut niet. Je zou kunnen zeggen dat de ruim 50.000 mensen met parkinson in Nederland allemaal hun ‘eigen’ parkinson hebben. En dat zie je lang niet altijd aan de buitenkant.

Parkinson komt alleen voor bij oude mensen

Hoewel parkinson vaker voorkomt bij mensen boven de 65 jaar, is de aandoening bezig aan een opmars onder jongere mensen. Zo’n tien tot vijftien procent van alle patiënten krijgt de diagnose ‘ziekte van Parkinson’ al voor hun veertigste jaar, en dat aantal zal naar verwachting de komende jaren alleen maar toenemen. Alle reden dus om te kijken hoe de kwaliteit van leven met de ziekte van Parkinson verbeterd kan worden. Bewegen – we zeiden het al – helpt daarbij. Een vorm van bewegen met extra voordelen: yoga. Met yogahoudingen werk je namelijk niet alleen aan het soepel en sterk houden van je lijf, ze helpen ook om te ontspannen en je geest tot rust te brengen. Zo ben je beter opgewassen tegen de uitdagingen van een leven met parkinson.

Alleen pillen helpen bij parkinson

Toegegeven, medicijnen die de hoeveelheid dopamine van buitenaf helpen aanvullen, bieden vaak snel verlichting van sommige symptomen. Maar dat wil niet zeggen dat medicatie de enige vorm van behandeling is die zinvol is. Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat het aanpassen van je leefstijl – zorgen voor gezonde voeding, veel beweging, genoeg rust en ontspanning – een positieve invloed kan hebben op het verloop van de ziekte en in ieder geval kan helpen om je fitter te voelen.  

Yoga is veel te ingewikkeld als je parkinson hebt

Het mooie van yoga is: je kunt het zo ingewikkeld maken als je wilt. Eigenlijk kan yoga altijd, ook als andere vormen van bewegen niet meer zo gemakkelijk gaan. Wel is het prettig als je daarbij begeleid wordt door een yogadocent die weet wat parkinson betekent. Die begrijpt dat je niet teveel instructies tegelijk moet krijgen, omdat je dat misschien niet allemaal kunt verwerken. Die begrijpt dat je de ene keer meer kunt dan de andere, of misschien halverwege de les écht je medicatie moet nemen. En die begrijpt dat een strakke blik niet betekent dat je er geen plezier in hebt, maar dat dit ‘maskergelaat’ een symptoom kan zijn van de aandoening. Daarom hebben we bij Yoga4Parkinson maar één missie: zoveel mogelijk yogadocenten opleiden tot Yoga4Parkinson-docent. Zodat iedereen met de ziekte van Parkinson bij een docent in zijn of haar omgeving terecht kan.

Scroll naar top