Marjan Overdiep

Ik ben pas echt met yoga begonnen toen ik de ziekte van Parkinson bleek te hebben. Na een hectische periode in mijn leven, waarin ik veel te lang en veel te hard had doorgewerkt, hielp yoga me om weer bij mezelf te komen.

Sommige mensen kijken naar mij en verbazen zich over het feit dat ik de ziekte van Parkinson al sinds 2012 heb. Terecht, want je ziet nog weinig van mijn beperkingen en ik denk dat ik dat (mede) te danken heb aan yoga. Door yoga werd ik fysiek sterker, flexibeler en trilde ik minder. Mijn rechterarm doet ook weer mee (voorheen bleef deze gewoon naar beneden hangen). Maar daarnaast bracht yoga me minstens evenveel mentale kracht, iets wat je niet aan de buitenkant ziet, maar wat net zo belangrijk is. Ik kreeg door yoga weer vertrouwen in mezelf en in mijn lichaam. Yoga brengt me niet alleen balans in mijn houding maar ook in mijn geest. Ik ben me meer bewust van alles wat er speelt in mij, zowel fysiek als mentaal.

Omdat ik zelf heb ondervonden hoeveel yoga kan betekenen bij de ziekte van Parkinson, wil ik ook andere mensen hiermee laten kennismaken. Daarom heb ik Yoga4Parkinson opgericht; een initiatief waarbij de yogales speciaal is afgestemd op deze aandoening. Yoga4Parkinson is geen wetenschap, maar een zoektocht naar de optimale houdingen, die voor iedere persoon weer anders kunnen zijn.

Het ontwikkelteam is voor mij van levensbelang. Zonder hen was ik net zo ver gekomen. Gestart met Karin die mij hielp met het managen van de opleiding door dagvoorzitter te worden, Rob die ik vermoeide met mijn dilemma’s, zetten we de eerste stappen richting professionaliteit. Mij was toen al duidelijk dat ik Dominique graag bij de “club” wilde vragen omdat zij hetzelfde profiel heeft als ik heb, namelijk liefde voor yoga en de ziekte van Parkinson. En Inky, steun en toeverlaat in de backoffice die alles regelt, van communicatie tot regelen van zaalhuur tot vrijwilliger in het opleidingsteam.

Het opleidingsteam bestaat uit Helmi, onze expert die de opleiding mede inhoud geeft door haar kennis over de ziekte van Parkinson en sterke affiniteit met yoga. Karin en Dominique zijn co-trainers en Marjan brengt praktijk. De  vrijwilligers (Maria en Inky) leveren een bijdrage als “proefpersonen” en ervaringsdeskundigen.

Scroll naar top