Maria Ramon

Op 8 maart 2018, Internationale Vrouwendag, bevestigde de neuroloog wat ik eigenlijk al een paar jaar eerder wist, maar niet wilde weten. Uit o.a. een scintigrafie bleek dat ik toch echt idiopatische Parkinson heb. Ik verliet daarop het ziekenhuis met een recept voor Ropinirol en een verwijzing voor de fysiotherapeut.

Drie jaar voor de diagnose ben ik na een langdurige burn-out gestopt met mijn werk als teamleider in de GGZ. Ik ben er inmiddels van overtuigd dat ik ook in die periode al last had van klachten behorende bij de ziekte van Parkinson. Wat wist ik destijds over deze ziekte? Niet veel dus! Gedurende de burn-out deed ik aan yoga tot er een moment kwam dat ik steeds meer uit balans raakte en oefeningen daardoor onmogelijk werden. Ik stopte met het volgen van de lessen.

Het eerste jaar na de diagnose heb heb ik me ingegraven met stapels boeken over de ziekte van Parkinson, ben lid geworden van de Parkinsonvereniging en las alles wat los en vast zat over dit onderwerp. In die tijd bezocht ik voor de eerste maal het Parkinsoncafe in Apeldoorn en was erg onder de indruk van wat ik daar zag. In dit jaar heb ik min of meer geaccepteerd dat het is zoals is en dat het gaat zoals het gaat. en….twee maal per week oefende ik met de fysiotherapeut. Ik volgde een cursus “mentaal tuinieren”, waarin yoga een belangrijke rol speelde en ik leerde Jeanette Velthuizen, yogadocent in Apeldoorn, kennen. Jeanette heeft inmiddels de opleiding Y4P succesvol afgerond.

In het tweede jaar na de diagnose werd bewegen steeds belangrijker in mijn leven: dansen, boksen, nordic walking, krachttraining, cardio, wandelen en fietsen. Het deed me goed om zo bezig te zijn: zowel mentaal als fysiek! en… lopen ging beter, ik kon weer roerbakken, groente snijden, ik kreeg weer zin in het leven.

Via mijn werk voor de Parkinsonvereniging werd ik benaderd door Marjan van de Stichting Maryoga. Ik probeer nu Y4P in haar doelstelling te ondersteunen door gewoon praktische taken te verrichten, mijn netwerk in de regio te informeren, mee te denken wat nodig is en als ervaringsdeskundige aanwezig te zijn bij de opleiding. Verder tracht ik vooral yoga integreren in mijn leven. De afgelopen tijd volgde ik digitale lessen die Jeanette aanbiedt, tot fysiek lesgeven weer mogelijk is. Ik beoefen nu een veel zachtere, rustige vorm van yoga.

Het mooie is dat uit de wetenschappelijke hoek steeds duidelijker wordt dat door stress de Parkinsonklachten verergeren en bijvoorbeeld yoga deze doet verminderen.

Dit alles maakt dat ik, ondanks dat de ziekte van Parkinson een progressieve, degeneratieve ziekte is, haar door mijn eigen gedrag kan beïnvloeden!

Scroll naar top