Yoga

Yoga, dat is toch dat zweverige gedoe uit India? Een beetje rekken en strekken? Dit beeld hebben veel mensen van yoga. En dat is jammer, want daarmee ga je voorbij aan alle gunstige effecten die yoga heeft op je lichamelijke én je mentale gezondheid.

Yoga is namelijk veel meer dan alleen een bewegingsvorm. Het is een complete levensfilosofie met als kerndoel je lichaam en geest via je adem bij elkaar te brengen. Dat is minder zweverig dan het lijkt, want het resultaat is dat je helderder kunt denken, gemakkelijker kunt ademen en efficiënter kunt bewegen.

Met behulp van yogahoudingen en oefeningen (asana’s) in combinatie met ademtechnieken wordt je lijf gezond, sterk en veerkrachtig. Dankzij de diepe ontspanning ga je bijna als vanzelf makkelijker bewegen.

Bovendien helpt yoga je bewust te worden van je innerlijke reacties op de buitenwereld, iets waar in onze veeleisende maatschappij weinig ruimte voor is. Veel mensen ontwikkelen daardoor spannings- en vermoeidheidsklachten. Yoga herstelt het contact met je lijf, leert je met aandacht te voelen en bewust te ontspannen. De oefeningen helpen op een zachte en respectvolle manier om je grenzen te verruimen, maar nooit te overschrijden.

Zo werk je niet alleen aan een flexibeler lichaam, maar ook aan een veerkrachtige geest. Doordat je spanning makkelijker los kunt laten, verruim je je bewustzijn en daarmee de kijk op jezelf en je omgeving.


Leef jij met parkinson?
Voordelen van yoga bij parkinson
Aangesloten Yoga4Parkinson-docenten in Nederland

Scroll naar top