Karin Meijerink

Op wereld parkinsondag van 2019 is de ziekte bij mij gediagnostiseerd. Juist nu ik te maken heb met de gevolgen van de ziekte van parkinson merk ik nog meer de toegevoegde waarde van yoga in mijn leven. Helemaal bij een yogadocent die ook weet wat deze ziekte met zich mee brengt en dit weet te vertalen naar een yogales. Omdat ik dit mezelf en anderen gun ben ik betrokken bij het ontwikkelen en uitdragen van Yoga4Parkinson.

Ik ben geboren in 1965 en woon in Salland (Overijssel). Mijn achtergrond qua werk is in de gezondheidszorg, waarbij de laatste jaren met name in de ouderenzorg. Als professional en als patiënt ben en blijf ik geïnteresseerd in de ‘eigen regie’. Een boeiend en soms ook spannend fenomeen in de samenwerking, juist wanneer mensen te maken hebben met ziektes en er soms sprake is van afhankelijkheid. Samenwerking op basis van gelijkwaardigheid en eigen verantwoordelijkheid hoe doe je dat dan?

Eigen regie betekent voor mij, als patiënt, mijn verantwoordelijkheid nemen en houden door mijn eigen keuzes te maken. Nu ik te maken heb met de gevolgen Parkinson vraagt het de moed om de feiten onder ogen zien en zo adequaat mogelijke keuzes maken t.a.v. de adviezen van (ervarings)deskundigen. Ik ben geen slachtoffer van de ziekte, maar ik heb er wel mee te maken. En het is fijn als mensen mij willen helpen (i.p.v. redden) als het nodig is. Eigen regie betekent voor mij o.a. de zoektocht t.a.v. wat ik zelf kan doen om adequaat met de ziektesymptomen om te gaan? (Wat kan ik wel/ niet doen en heb ik te accepteren? Welke leefstijl interventies zijn helpend? Welke medische interventies kies ik? Etc.). Dat is ontdekken en leren (van elkaar). En één van de dingen qua leefstijl voor mij was en is sporten en nu juist ook meer het beoefenen van yoga. Het fijne van yog4parkison lessen is dat de docent gespecialiseerd is en ik andere ervaringsdeskundigen tref.

Omdat bewegen en ontspannen bij de ziekte van Parkinson essentieel is en yoga een manier van bewegen is die altijd kan op ieders eigen niveau ben ik ambassadeur van yoga4parkison. Door mijn enthousiasme ben ik met Marjan, als infinitief neemster, mee gaan denken. Binnen het ontwikkelteam van yoga4parkison heb ik de rol als meedenker & co-trainer t.a.v. de specialisatie training & platform ontwikkeling. Daarnaast ben ik ervaringsdeskundige en daarmee “proefkonijn” voor yogadocenten tijdens de training en/of nascholing.

Graag denk en help ik mee bij ontwikkelingen van yoga4parkinson (inhoudelijk & procesmatige en zowel landelijk als regionaal, als specifieke sector zoals de ouderenzorg) met als doel dat mensen die te maken hebben met de gevolgen van Parkinson, op alle leeftijden, de benefits van yoga kunnen ontdekken c.q. ervaren.

Scroll naar top